KVG 17.8.2009/8.9.2009

Omtale af

Sydgårdens Venner Netværksaften 7. september 2009

Oplægsholder: Dorte Jacobsen - Emne: Trang

Trang defineres i Nudansk ordbog som et fællesgermansk, oldnordisk ord for 'snæver' - en trang gyde eller leve i trange kår - og via den betydning også, at man kan komme i trang for noget, være i nød og trang, blive drevet af en indre trang og føle trang til en kold snaps.

Det sidste passede fint til Netværksaftenens emne, hvor også sukker trang og ryge trang blev taget op som eksempler på, hvad der kan styre eller lede et menneske ud i afmagt, angst, fastlåsthed, fortvivlelse, tankemylder, vrede og være ked af det.

Afhængighed kan være en konsekvens af denne trang til et eller andet og hvad man kan gøre for at komme ud af denne afhængighed, handlede Dorte Jacobsens oplæg om.

Sydgårdens Venners Netværksaftener kan næsten også blive et "must", en trang, jeg  ikke kan holde mig fra. Jeg skal til hver måneds Netværksaften, koste hvad det koste vil. Derfor må jeg som tidligere misbruger være særlig opmærksom på denne trang, fordi den kan hindre mig i at tænke klart og mærke efter, om det nu også er sundt for mig.

Kan jeg tåle at miste fodfæstet for en stund og blive konfronteret med eksponering og blive mindet om, hvor svært det kan være at holde sig på "dydens smalle sti". Dorte gjorde det nemt for mig. Hun viste på tavlen og på den måde hun spurgte ind til de deltagende (en god blanding af beboere, pårørende og tidligere misbrugere), hvordan det jeg tænker, føler, mærker og handler ud fra, har afgørende indflydelse på min adfærd.

Ved at fortælle om hendes egen trang til lige at gøre holdt ved slikbutikken på vej hjem fra arbejde. Hendes overvejelser og kamp med sig selv om det sunde eller fornuftige i at give efter for trangen til søde sager, fik mig til at indse, at vi alle er i samme båd. Pårørende, misbrugere og andre ganske almindelige mennesker er født med denne trang til et eller andet. "Belønningen" i form af velvære, glemsel, lykkefølelse ved at få tilfredsstillet trangen, er dejlig. En slags rus som hjernen nyder.

En af deltagerne nævnte ordet: Dopamin og jeg tastede dette søgeord i min computers Internet søgefelt. Resultatet kan ses her: 

Dopamin

Dorte kaldte det 'impulser' og det synes jeg er meget rammende. På Sydgården lærte jeg at blive opmærksom på disse impulser og stille spørgsmålet: "Hvorfor?" og "Hvad vil jeg gøre ved det?" og "Hvordan?" Helt enkle redskaber men det tog megen tid for mig at lære at bruge dem.

Mange års bedøvelse i form af alkohol og hash sammen med indgroede vaner og uvaner hindrede mig i før Sydgårdsopholdet at se, lytte, føle, mærke og gøre mig anstrengelser for at forstå, hvorfor jeg har trang og hvad jeg kan gøre ved den.

Dorte sluttede med at tegne en relativ enkel måde at forholde sig på overfor trang, afhængighed og det at stå overfor situationer, som kan udløse afmagt, angst, fastlåsthed, fortvivlelse, tankemylder, vrede og være ked af det.

                                                           Min handlings kompetence                                Situationens alvor/ricisi

    

 

Hvordan jeg har det lige nu

Ved at spørge sig selv og eventuelt bruge skalaen 0 til 10 angående den intensitet, man føler i sig og overfor den situation, der er eller vil komme og bruge den sunde fornuft, kan man nærme sig en god beslutning og dermed have grundlaget for en rigtig handling i orden.

Jeg bruger som eksempel på brugen af denne trekant min egen oplevelse af dengang, jeg lige var udskrevet fra Sydgården og blev inviteret til Fætter og kusine træf.

Situationens alvor/risiko:

Min familie drikker voldsomt meget til sådanne fester og de vil have svært ved at forstå, hvorfor jeg ikke drikker. Jeg kan risikere at rode mig ud i lange forklaringer og undskyldninger, som ikke ville hjælpe hverken dem eller mig. (9 til 10 point angående væsentlighed)

Hvordan har jeg det lige nu:

Usikker, uerfaren og bange for at få tilbagefald. Men også glad for mit "nye" liv som clean og ædru. (5 ang. hvordan jeg har det)

Min handlings kompetence:

Jeg er ædru, sund og rask. Jeg kan tænke klart, mærke mig selv og vil gerne øve mig i at håndtere min trang i hverdagen og være ærlig omkring den. Jeg har på Sydgården lært at tænke på de positive konsekvenser af at lade være med at drikke og de negative, hvis jeg gør det.

Konklusion:

"Kære hustru. Hvis du vil følges med mig, hjælpe og støtte mig, så tror jeg, at jeg møder op og siger dav til mine fætre og kusiner"

Tilbage til: Netværksaftener

Tilbage til SGV forside