Intern (Orientering 2008 blev arkiveret her den 4. januar 2009)

Orientering 2008 (arkiv)

31. december 2008

Årets sidste dag er begyndt. Jeg ser hen på uret, der viser 04:20. Det er sent eller tidligt. Heldigvis skal jeg ikke arbejde denne sidste dag i 2008, hvis man da ikke kalder mit engagement i Sydgårdens Venner for arbejde.

Jeg har lige afsluttet en nyredigering af Støttekorps og de to links, der knytter sig til nemlig:

Støttekorps for Misbrugere (SKM)              Støttekorps for Pårørende (SKP)

Man er velkommen til at studere resultatet, mens jeg får hvilt mig lidt efter 8 timers arbejde, 1 times transport og en hyggelig sjov time sammen med min yngste søn. Spisning blev der også tid til og en spændende krimi i fjernsynet. Det kan synes kedeligt, men for mig er det godt. "Det Gode Liv" behøver ikke være dramatisk bare jeg holder den rette kurs mod det, så er jeg tilfreds og nå ja.

I dag kan jeg fejre 2.124 døgn som ædru og clean eller skrevet på en anden måde. Jeg er i gang med det fjerde år og agter at styre igennem de næste 24 timer uden at få tilbagefald, så jeg kan glæde mig over en ny dag at leve i uden misbrug af alkohol og andre stemningsændrende stoffer.

Jeg ønsker læserne af Orientering, at de må komme godt igennem til det nye år og i det opleve Det Gode Liv, sådan som de opfatter det.

Klaus Vilhelm (54 år)

13. december 2008

Det er lykkedes at få web kopieret de fotos, jeg tog 7. december 2008 på Sydgården og skrive en tekst, der gerne skulle give læseren lidt stof, der garanteret ikke er stemningsændrende i misbrugsforstand.

Se dette link og døm selv: Julehygge

Jeg kan samtidig orientere om, at jeg arbejder på højtryk for at en ny folder kan se dagens lys og på 4 små A5 sider fortælle lidt om, hvad Sydgårdens Venner i dag kan og vil med støtteforeningen. Forsiden kommer til at se sådan ud:

Tekstboks: Afhængig? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Derudover vil jeg senest i julen få ajourført hjemmesidens mere formelle links, så de svarer til den ajourførte tekst i Sydgårdens Beboermappe, hvor Sydgårdens Venner er omtalt og den nye folders tekst, som så vil gælde som Sydgårdens Venners social humanitære grundlag frem til og forhåbentlig også efter generalforsamlingen i marts 2009.

9. december 2008

Sydgårdens Venner's sociale arrangement søndag 7 december viste med al ønskelig tydelighed, hvor vigtigt det er at have et godt og sundt netværk. Jeg blev meget glad og tog opløftet hjem efter en dej-lig julefrokost og inspirerende samvær med beboere på Sydgården, tidligere misbrugere, børn, unge og voksne.

Charlotte er en glimrende arrangør og dekoratør og hendes indretning af storgruppe rummet var lykkedes i den grad, at jeg slet ikke behøver fotos for at genkalde mig udsmykningen. Men dels til dem der ikke kunne komme og dels til vores FOTO galleri fik jeg taget nogle billeder. Disse bliver lagt ud, så snart webmaster har den fornødne tid til det.

18. november 2008

Charlotte Eskesen kan bare det der med at overraske. Her gik jeg og troede, at måske kunne hun arrangere noget omkring den 20. december og så får jeg med fodpost og elektronisk post en invitation til på Sydgården (mit andet hjem som jeg kalder det engang imellem) at julehygge sammen med hende, beboerne på Sydgården og alle de medlemmer af Sydgårdens Venners støtteforening, som har tid, kræfter og lyst (energi) til at komme og klippe, klistre efter at have indtaget en god frokost.

Alt betalt af Sydgårdens Venners pung, som vist er lidt tung også godteposer til børnene.

Tak for invitationen Charlotte. Vi ses til    Julehygge    

16. november 2008

Så fik jeg endelig tid til at få opdateret Sydgårdens Venners hjemmesider. Det vigtigste først:

Børn og Unge 

Dette link har fået nyt indhold, fordi Kurser for Børn og Unge (6 - 12 år og 12 - 20 år) har både datoer og udsigt til og med foreløbig sidste planlagte kursusdag 28. marts 2009. Klik på linket og se, hvad arrangørerne kan tilbyde børn og unge gratis og uforpligtende.

Derudover inviteres børn og unge til orienteringsdag på Sydgårdens Familie - Vennedagen lørdag 22. november 2008, hvor der vil være 2 terapeuter til stede i en børnegruppe (6-12 år) og en ungegruppe (12-20 år) i tidsrummet 13:00 - 15:00. Formålet er:

Samtidig vil Sydgårdens Venner gøre opmærksom på, at vi holder Børn og Unge Kurser en gang om måneden på Sydgården. Kurserne er gratis, da vi søger midler hos fonde og puljer. De tilknyttede terapeuter er Charlotte Sandfeld, sygeplejerske og psykoterapeut og Lene Holm, lærer og psyko-terapeut.

Ansvarlig i Projekt Børn og Unge er Jane Grunddal Kristensen, der afslutter Afhængighedsrådgiver uddannelsen medio juni 2009 (har gennemført Basis 1 i Krop og Gestaltterapi) og er medarbejder på Sydgården som weekendvagt. Desuden er hun næstformand i Sydgårdens Venners bestyrelse. Se hende i dette link: Bestyrelsen

Vores webbaserede AKTIVITETSKALENDER 2009 er også ved at få form og indhold. Følg med i udviklingen ved at klikke på dette link:

Aktivitetskalender

Jeg arbejdede også i dag med at færdiggøre ajourføringen af vore Netværksaftener 2008 og det kom der følgende links ud af:

Liv og Glade Dage (om december Netværksaftenen)  November 2008 og Oktober 2008

20. oktober 2008

Sven har sendt de første fotos fra den veloverståede Hyttetur 2008 - Webmaster vil få redigeret disse og lægge dem ud i vores FOTOGALLERI snarest mulig.

12. oktober 2008

I dag har jeg fået opdateret Sydgårdens Venner Bestyrelse med nogle fotos, som nogle af bestyrelses medlemmerne i den selv har sendt. Hvis man er interesseret, er her linket til siden: Bestyrelsen

Netværksaftenen 3. november har også fået "ansigt" og emne. Det kan man se ved at klikke på dette link:

Netværksaftener

I morgen starter Sydgårdens Venners Hyttetur 2008 - De seneste meldinger tyder på godt med deltagere, ansvarlige ledere og vejrmeldingen er som den vist plejer at være for årstiden. Her er et link, der måske kan klare det bedre end jeg kan:

Links - Vejret
Her bliver du viderekoblet til vejrmeldingerne for Danmark, Sverige og øvrige verden

 Danmarks Meteologiske Institut (DHI).

7. oktober 2008

Børn og Unge Projektet med Jane Grunddal ved roret har sat kursen og inviterer børn og unge med ombord.

6 - 12 årige og 12 - 20 årige med mod, lyst og interesse til at lære andre og sig selv lidt bedre at kende, er velkomne til at melde sig til de kurser, der er planlagt. Brug dette link til at læse mere om, hvordan man kommer med.

Tilmeldingsformular

23. september 2008

Jeg fik en e-mail i søndags fra den ansvarlige for vores Børn og Unge Projekt. Jane hedder hun og hun skriver, at Introdagen på Sydgården var forløbet godt og at efterårets Børn & Unge kurser indledes lørdag 25. oktober. Jane vil snarest sende en lille skrivelse om det. Det glæder jeg mig til.

Derudover har jeg siddet og hjulpet med til, at næste nummer af 'Sydgårdsvennen' blev foldet, kuverteret og adresseret, så vore medlemmer og interesserede kan læse om Sydgårdens betydning og hvad der rører sig i vores forening.

Vi søger også staten om penge til at støtte socialt truede mennesker. Folk i misbrug og deres pårørende kan vist godt siges at være i sådan en gruppe, selv om det kan være svært at definere, hvornår man er socialt truet.

Vi vil i alle tilfælde gerne være med til at opbygge sunde netværk, så pårørende, misbrugere og eks-misbrugere har nogle kontakt muligheder, der kan støtte dem i det hårde arbejde, det kan være at undgå social deroute.

I ansøgningen skriver vi blandt andet:

Sydgårdens Venner er en social humanitær forening, som blev stiftet 28. oktober 2000 med det formål at støtte mennesker, der har et oprigtigt ønske om at holde sig ædru/clean og som har været i behandling på institutionen Sydgården.

Vi ønsker endvidere at være kontaktled mellem Sydgården og tidligere indskrevne samt opbygge og udvikle netværk, som den enkelte kan bruge i den "nye" hverdag.

Derudover har vi fokus på pårørende til misbrugere, herunder især børn og unge, fordi vi ved, at pårørende er yderst vigtige at medinddrage i den positive udvikling for den tidligere misbruger. Desuden har vi indset, at pårørende også kan have brug for støtte og hjælp i form af forståelse og indsigt i misbrugets årsager.

Institutionen Sydgården afholder blandt andet af den grund Pårørendekurser jævnligt. Deres næste kursus afvikles onsdag 1. oktober. se nærmere her:

Pårørendekursus

11. september 2008

Så er der inviteret til næste Netværksaften 6. okt. 19:00. Ingolf Greve vil komme og har valgt emnet:

Familieroller og mønsterbrydning. Her er linket: Netværksaftener

7. september 2008

Kirkeklokker her i nærheden kalder klingende, men jeg vil i stedet orientere læseren om Sydgårdens Venners sommerfest 2008. Den bedste måde at gøre det på er ved at henvise til dette link:

Sommerfesten 2008

Jane og webmaster havde begge et digitalt kamera med til festen og fik taget en del fotos, som efterfølgende nøje er blevet gennemgået og udvalgt til at give et enestående indblik i, hvordan det kan lykkes at afholde en fest uden alkohol og andre stemningsændrende stoffer.

For udenforstående kan det måske virke mærkeligt, men for Sydgårdsfolk er det dejligt, at en fest kan afvikles uden berusede mennesker og at opleve, hvordan ædruelig livsglæde kan udfolde sig og vare ved til sen aften.

Børn, unge og voksne hyggede sig med hinanden og der blev sunget, snakket og udvekslet erfaringer om både det ene og det andet. Et sådant vellykket arrangement giver mig både tro, håb og styrke til at fortsætte det arbejde, der næsten altid vil være forbundet med at forblive ædru i et samfund, hvor alkohol synes mere accepteret end rygning.

5. september 2008

Jeg kunne lige nå at få skrevet et kort referat af Netværksaftenen i September. Her er linket til det:

September 2008

26. august 2008

Så lykkedes det at få "Oplæg fra en pårørende til en misbruger" redigeret og placeret i dette link:

August 2008

Man vil også kunne læse den meget åbenhjertige og ærlige beretning i 'Sydgårdsvennen' (nr. 18), når bladet udkommer i september. Somme tider kan det være bedre i ro og mag uden brug af computer at læse om det liv en pårørende til en misbruger havde før mødet med Sydgården og "Det Gode Liv".

22. august 2008

"INTRODAG OM BØRN & UNGE KURSER D. 20. SEPT. - 08".

Sådan lyder overskriften på den invitation, som Jane fra Børn og Unge gruppen udsender, og jeg viderebringer med stor glæde invitationen til alle interesserede.

Klik på dette link: Introdag

Det giver mig samtidig en kærkommen lejlighed til at minde om, at børn sjældent er årsag til de voksnes misbrug. Formålet med Børn og Unge Kurser er derfor mere at give børn og unge forståelse og indsigt i deres egen virkelighed og redskaber til at klare deres personlige vækst og udvikling på en god og sund måde.

Charlotte Sandfeld, der vil holde et oplæg på introduktionsdagen, er en yderst kompetent terapeut med mange års erfaring indenfor området og jeg kan på det varmeste anbefale forældremyndigheds-indehaverne at lade deres børn og unge deltage i så mange af kurserne som muligt. De vil med næsten 100 % garanti få mere åbne og betydningsfulde børn og unge tilbage.

19. august 2008   

Så mangler webmaster vist "kun" at få "Oplæg fra en pårørende til en misbruger" overført til web. Men den utålmodige må holde ud lidt endnu. Det er nemlig ikke så nemt at servere den meget ærlige og åbne beretning om en mor, der først igennem kontakten med Sydgården og vore Netværksaftener blev klar over, hvad det vil sige at være medmisbruger, på den rigtige måde.

Desuden er Internettet ikke altid det bedste sted at placere dybt personlige beretninger. I alle tilfælde bringer vi moderens oplæg i fuldt omfang i 'Sydgårdsvennen nr. 18', som i søndags blev afleveret til vores eget trykkeri, der vil gøre det menneskeligt mulige for at 'Sydgårdsvennen' kan læses i september 2008.

Jeg havde nær glemt vores vellykkede Sommerfest i Sydgårdshaven den 9. august. Men som en dansk konge vist nok sagde: "I morgen er atter en dag." Webmaster arbejder imens med både fotos og tekst omkring den Sommerfest.

Den utålmodige kan måske hygge sig med dette link: Foto safari  

12. august 2008  

Bare så læserne af Orientering er klar over det, arbejder jeg på højtryk for at få fotos fra SGV's dejlige oplevelsesrige og underholdende Sommerfest redigeret og gjort klar til at blive udstillet i vores Fotogalleri.

Fotogalleri

Derudover er der følgende i støbeskeen:

5. august 2008

Præcis for 3 år siden "afmønstrede" jeg Sydgårdens dejlige "lukafer", fællesrum, spiselokaler, køkken, grupperum, edbsteder, hobbyrum, velkomst hall, kontoret, gangene, vaskerum, badeværelser og alle de andre lokaler, som det tidligere motel havde og med de udvidelser, der kom til, mens jeg var der.

En mærkedag hedder det vist. Jeg kalder det min nye fødselsdag og mærker endnu smerten ved dengang at skulle tage afsked med trygheden på Sydgården, tilliden til og tålmodigheden med mig og de enormt professionelle terapeuter, der næsten altid var til stede ikke blot når jeg havde brug for dem. Også når de andre havde brug for en, der gad lytte og prøve på at forstå.

Ingen nævnt - ingen glemt. Tak Sydgården, fordi jeg måtte være der og fordi jeg må komme på besøg i tide og utide, blot jeg er ædru og clean for nu at bruge et udenlandsk ord for "ren", der måske kan misforstås.

I går var jeg igen på Sydgården. Sydgårdens Venners Netværksaften trak, selv om jeg var træt efter en hård dags arbejdsindsats. Og som næsten altid blev jeg kvikket op af et stof, som ingen så vidt vides endnu er blevet misbruger af, nemlig ærlighed. Mere om den aften når Anne-Grethe, pårørende til en tidligere misbruger, har sendt mig en renskrift af det ærlige og åbne oplæg, hun holdt den aften.

Forude vinker og kalder Sydgårdens Venners Sommerfest på Sydgården lørdag 9. august kl. 13:30. Hvis alt går vel, vil Henrik Elkar, en ædru alkoholiker, komme med sin guitar og stemme. Gospel ved jeg, han har øvet sig i. Gad vide hvor meget? Charlotte har draget omsorg for mad og drikke og kreative lege, så både børn og voksne kan lade være med at kede sig. Tilbud er der nok af. Grib dem, mens de er der.

Sydgårdens Venners bestyrelsesmøde i søndags gav også grønt lys for efterårets Hyttetur (mandag 13. oktober til fredag 17.) Meget mere om den hyttetur her på vores hjemmeside og i skriftlig form til vore medlemmer og interesserede. Som noget nyt er hytteturen gratis for børn og unge under 18 år. Voksne betaler 25, - kr. pr. døgn.

Ses vi den 9. august?

13. juli 2008

Så er der Sommerfest i Sydgårdshaven den 9. august. Invitationerne er sendt ud og her er linket til

Sydgårdens Venners Sommerfest

så dem, der ikke har fået en skriftlig invitation af den ene eller anden grund, kan se, hvad vi alt kommer til at opleve den lørdag. Jeg håber og beder til, at Henrik Elkar har kræfterne og overskuddet til at komme og underholde med guitar og sang. Men skulle det glippe, har festudvalget fundet på rigeligt, der nok skal sikre, at der bliver noget at fortælle om og "mindes". Charlotte henviser i invitationen til vores Fotogalleri angående sidste års grill arrangement og om den blev der skrevet:

En ros til initiativtagerne og arrangørerne af grillarrangement (august 2007) på Sydgården.

(Se også: Diassjov)

Jeg er bare så imponeret og glædelig overrasket over så alsidigt et arrangement. Kreativitet over alle grænser. Et aktivitetsbord så farverigt og så inspirerende, så jeg ikke kunne holde mig i ave.

Salatbordet matchede, iøjnefaldende og varieret. Ja altså lækker grillmad. Dejligt at se børnenes engagement; og i det hele taget deres tilstede deltagelse.

Et flot arrangement

Tak for det.

Mona (Naffet)

Derudover er jeg lige blevet færdig med at skrive om vores Juli Netværksaften med Lis Busk. Den kan man læse ved at klikke her: Juli 2008

Sluttelig vil jeg delagtiggøre læserne af Orientering med noget, jeg bikser med, når jeg har en ledig stund og derfor kan fristes til at tænke på iskold pilsner i stedet for at mærke glæden ved leve et ædru liv.

Det drejer sig om manden, der sagde til præsten: "Jeg vil hellere sidde på kroen og tænke på kirken end sidde i kirken og tænke på kroen." - I min verden bakser jeg med, om jeg kan sige til kroværten: "Jeg vil hellere sidde i Sydgårdshaven og tænke på kroen end sidde i kroen og tænke på Sydgårdshaven."

22. juni 2008

Sydgårdens Venner's bestyrelse holdt 7. juni deres 2. møde dels på Sydgården og dels hjemme hos Mogens, der havde inviteret på en lille middag efter selve mødet. En god ide viste det sig, fordi sådant et socialt arrangement kan være med til at lære hinanden lidt bedre at kende.

Man ser Ole og Jane tage for sig af retterne, mens Mogens spændt afventer "dommen". Fotoet i midten vil jeg vende tilbage til i næste nummer af vores medlemsblad: 'Sydgårdsvennen ', mens fotoet til højre er gæstgiveren, der sætter kaffe over.

Ud over at kunne konstatere, at vi har en sund økonomi i foreningen efter de seneste tilsagn fra fonde og puljer med ret betragtelige beløb, besluttede bestyrelsen at arrangere et "Sommertræf" i august på Sydgården.

 

Seneste nyt er, at arrangementet bliver afholdt lørdag den 9. august med start tidlig eftermiddag.

Jeg har fået et "ja" fra Henrik Elkar, der er guitarist og sanger (gospel blandt andet), så han kommer muligvis og giver et par numre og vil akkompagnere os om aftenen, hvis der er stemning for lidt "alsang".

Den ansvarlige arrangør Charlotte er allerede i fuld gang med at få alle detaljer på plads og der vil komme nærmere orientering og invitationer ud i god tid.

Charlotte (eget foto)

Vi har også besluttet at kontakte børn og unge og deres pårørende til en drøftelse af, hvordan vi kan arrangere efterårskurser for børn og unge, så alle parter kan have glæde og gavn af disse kurser, som igen vil være gratis eller med symbolske beløb involveret. Det vil man garanteret komme til at høre meget mere om, når Børn og Unge gruppen har evalueret de efterhånden mange kurser siden projekt realisationen  6. januar 2007.

Dengang sendte Jane følgende til webmaster:

Om Børn og Ungekursus den 6. januar 2007:

Igangsætter Jane skriver:

Det var med sommerfugle i maven, vi afholdt vores første Børn og Ungekursus i Sydgårdens Venners regi. Vi startede dagen kl. 10:00 med lige at lande, hilse på hinanden, drikke kaffe og spise lidt morgenmad.

Herefter havde vi en repræsentationsrunde, hvor de unge fik navn på hinanden, Sydgårdens tilknyttede terapeuter Charlotte Sandfeld og Lene Holm og vores frivillige "praktiske grise", som serverede frokost til os senere på dagen.

Resten af formiddagen var der gruppeterapi og efter frokosten havde vi en opsamling på, hvordan dagen var gået.

Hanne og jeg var positivt overraskede over det mod vores tilmeldte børn og unge havde vist ved at dukke op og det var dejligt at opleve de unges forvandling i løbet af dagen, som sluttede af med en dartturnering (på de unges eget initiativ).

Vi glæder os meget til næste kursus den 17. februar 2007 og håber at møde de samme børn og unge igen og forhåbentlig nye interesserede.

For dem der vil vide mere, er her linket til Børn og Unge: Kurser  

Jane (eget foto)

5. juni 2008

På denne Grundlovsdag har jeg fri fra mit arbejde og benytter derfor fritiden til blandt andet at få ajourført Sydgårdens Venners hjemmesider. Herunder den nyligt afholdte Netværksaften i mandags (2. juni), som Mogens har været så venlig at sende et referat af. Man kan læse dette referat ved at klikke her:

Juni 2008

1. juni 2008

Netværksaftenerne i Sydgårdens Venners regi var, er og vil være en af vores "kerneaktiviteter". Vi er glade for, at Sydgården den 1. mandag i hver måned stiller et lokale til rådighed, så både beboerne, pårørende, vore medlemmer, interesserede, nysgerrige og "tilfældigvise" kan få en oplevelse, måske endda af aha-mæssig art og mødes med hinanden på trods af afstande og det udviklingstrin, den enkelte måtte befinde sig på. Kontakter kan skabes sådanne aftener og kontakter er første skridt i retning af et sundt netværk og om sådanne siges, at de er af det gode.

Tag for eksempel maj Netværksaftenen, som Susanne har skrevet om i dette link: Maj 2008 .

Her fik hun også kontakt med beboere, der kunne ønske sig mindre "gruppe-inddeling" efter oplægget og "ostemadder" bagefter, hvilket er forståeligt efter en hel dag med gruppe-terapi og meget mere.

Bestyrelsen i Sydgårdens Venner holder møde på Sydgården lørdag den 7. juni og vil blandt andet her drøfte Netværksaftenernes struktur (form og indhold) ud fra arbejdsgruppens oplæg, der lyder sådan her:

Netværksaftener fortsætter året ud den 1. mandag i hver måned.

Vi har i arbejdsgruppen forsøgt at tilgodese ønsker fra brugere af Netværksaftener, så derfor vil vi i fremtiden ændre lidt på strukturen på disse aftener. Det betyder, at vi eksempelvis vil forsøge at være samlet hele aftenen og gruppe inddeling efter oplægget udgår.

Der vil selvfølgelig tages stilling til det fra gang til gang. Afhængig af dels de oplægsholdere, vi har planlagt med resten af året og dels hvilke behov der er den pågældende aften blandt de fremmødte.

Har du gode ideer eller ønsker til Netværksaftener, er du altid velkommen til at henvende dig til arbejdsgruppen!

 Vi vil også gerne lytte til vore medlemmer; også dem, der husker Netværksaftenerne som "Veteran aftener", fordi vi tror på, at færdigbehandlede Sydgårdsfolk, aktuelle beboere på Sydgården og de mange pårørende har noget at sige hinanden og i fællesskab kan støtte og hjælpe hinanden.

Det hele er frivilligt og ulønnet. Men et sundt netværk bygges ikke nødvendigvis med penge. Jeg tror mere på, at Kærlighed, Respekt og Omsorg er de byggesten, der skal til, for at et sundt netværk kan vokse og udvikle sig.

Mandag den 2. juni kl. 19:00 vil Jørgen Nissen give et oplæg om: Sport - Motion - Misbrug.

Vel mødt!

4. maj 2008

Vi har fået lov til at deltage i Sydgårdens Familie- og Vennedage og derfor var jeg på Sydgården lørdag 3. maj 2008 kl. 9:00 for som formand for Sydgårdens Venner at orientere om vores støtteforening for pårørende og misbrugere.  Læs nærmere om vores støtteforening her: Om SGV

Med udgangspunkt i vores folder, der blev runddelt, oplyste jeg om de aktiviteter, der henvender sig til både misbrugere og pårørende og nævnte, at børn og unge af misbrugere har vores særlige opmærksomhed, blandt andet fordi de er uskyldige i de voksnes misbrug.

Det viser sig også tilfælde efter tilfælde, at børn af misbrugere har særligt vanskelige opvækst vilkår og derfor har brug for al den støtte og rådgivning, de kan få af os og andre. Det blev efterfølgende sat i relief af den far og datter, som dybt personligt berettede om deres skæbne - mødet med Sydgården og "Det Gode Liv" bagefter.

Vi kan kun tilbyde ikke tvinge børn, unge og voksne at være med i den kæmpe opgave, det er at skabe et godt liv. Og hvad er et godt liv egentlig?

Jeg tror, hver enkelt kun kan svare på det spørgsmål. Men det skader ikke at skele hen til blandt andet Sydgårdens måder at behandle misbrug og de konsekvenser et sådant har.

Jeg lærte under mit 12 uger lange ophold på Sydgården, at tanker, følelser og handlinger hænger uløseligt sammen og filosoferer den dag i dag over, om følelser kommer før tankerne eller det omvendte er tilfældet. Mine handlinger derimod er jeg blevet meget mere bevidst om takket være Sydgården. Derfor vil jeg slutte med at citere frit efter vist nok Piet Hein:

For at kunne opdrage på forældre, må man have haft dem fra små

PS. Jeg fik et tip om en anden organisation end Sydgården og Sydgårdens Venner, der arbejder med støtte og rådgivning til børn og unge af misbrugere. Det tip giver jeg gerne videre:

www.tuba.dk

De skriver blandt andet på deres webside:

Velkommen til Tuba

TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkoholmisbrugere.

TUBA er en terapeutisk rådgivning for unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i en familie med alkoholproblemer. I skrivende stund har vi rådgivninger i København, Århus, Hjørring, Frederikshavn, Ålborg, Bornholm, Odense og arbejder på at kunne åbne flere.

TUBA blev startet i november 1997.

Personalet i TUBA er uddannede psykologer eller psykoterapeuter, som har en særlig viden om alkoholmisbrug og afhængighed - og i særdeleshed om konsekvenserne for de pårørende.

 

18. april 2008

Jeg har fået "fast arbejde". Derfor må læsere af "Orientering" undskylde manglende "opdatering". Men her Store Bededag, hvor jeg har fri fra arbejdet, er det lykkedes at få ajourført "Lysavisen", som er den rulletekst, der adstadigt glider over Velkomstsiden eller Index.html, som det hedder i web sproget og indføjet referat af Netværksaftenen i april, som Mogens så venligt har tilsendt. Man kan altså ved at klikke på April ud over at se selve invitationen, læse hvad den aften gav deltagerne.

Ellers er der kun at berette, at Sydgårdens Venner holder det første bestyrelsesmøde fredag 25. april og at bestyrelsen her vil "trække i arbejdstøjet" og gøre næsten alt for, at foreningens aktiviteter fortsætter.

Det drejer sig udover Netværksaftener, Sociale Arrangementer, Støttekorps for Misbruger og Pårørende, Noget paa hjerte? om medlemsbladet 'Sydgårdsvennen' og ikke mindst Projekt Børn & Unge, som afholder et nyt gratis kursus lørdag den 26. april fra morgenstunden på Sydgården for børn og unge af misbrugere.

Dette nyeste skud på SGV stammen er en dyr satsning (koster mange penge), men vi tror på, at børn og unge, uanset hvor funktionelle eller dysfunktionelle deres familier er, kan nyde godt af de erfarne terapeuter Lene Holm og Charlotte Sandfeld, som er de professionelle medvirkende på kurset. Men også de frivillige, der sørger for at hygge om deltagerne før og bagefter, gør deres bedste for at sådan en lørdag på Sydgården bliver en god oplevelse. Læs om konceptet her:

B & U pjecen 

30. marts 2008

"Man kan tvinge en hest til truget men ikke til at drikke." Sådan kunne de store anstrengelser som Børn og Unge projektets ansvarlige har gjort sig næsten tolkes, når jeg tænker på fremmødet til børn og unges Forårets kurser 2008 .

7 tilmeldte oplyste Jane mig og alligevel blev det kun ved tilmeldingerne og ikke fremmødet. Måske er det sværere end bare almindelig svært at turde give sig i kast med

som der står i Sydgårdens Venners: B & U pjecen 

Vi har ellers hyret de 2 meget dygtige terapeuter Charlotte Sandfeld og Lene Holm til at guide børnene og de unge igennem en gratis lørdag på Sydgården. Men måske er det for hårdt at arbejde med sig selv og andre indenfor ovennævnte områder.

Jeg har selv stadig indimellem besvær med at styre tanker og følelser, selvværd og selvopfattelse, roller og familiemønstre på trods af den fremskredne alder af 53 år og næsten 3 års erfaringer efter opholdet på Sydgården.

Måske vil næste kursus, der afholdes lørdag 26. april på Sydgården, vise, om børn og unge kan "lokkes til truget" og frivilligt give sig i kast med at få opbygget blandt andet et selvværd, der kan tåle denne verdens barske realiteter.

I alle tilfælde har Sydgårdens Venner mod på at fortsætte bestræbelserne med at være til støtte og nytte for misbrugere og deres pårørende i deres kamp for et godt liv. Netværksaftenen mandag den 7. april kan her ses som et bidrag. Du er også inviteret. Se selve invitationen ved at klikke her: April.

5. marts 2008

Vores generalforsamling søndag 2. marts 2008 er veloverstået og referatet er ved at blive udarbejdet. Indtil da må medlemmerne nøjes med denne korte orientering.

Foto KV

Bente Langermann og Henning Pihl på Sydgården søndag 2. marts 2008.

Bente og Henning har begge ydet en uvurderlig indsats, så Sydgårdens Venners Støtteforening kan fortsætte udviklingen. Den afgående formand Henning Pihl, der nærmer sig de 70, vil fortsat være tilknyttet foreningen, så hans ekspertise og erfaringer ikke går tabt.

Bente Langermann har som ansvarlig for Fonde & Puljer skaffet foreningen midler, så den nye bestyrelse har en del at gøre godt med både til Børn og Unge, Støttekorpset, Sociale arrangementer og vores traditionsrige Netværksaftener

Generalforsamlingen udtrykte en stor tak til Bente for hendes indsats i den gamle bestyrelse og overrakte hende et gavekort.

Den nye bestyrelse holder deres første møde 25. april og vil her konkretisere generalforsamlingens beslutninger. Mere om alt dette når referatet fra generalforsamlingen foreligger.

Velkommen til det nye bestyrelsesmedlem Sven Jørgensen, der udtrykte stor interesse for blandt andet at arbejde med telt og hytteture og lige så velkommen til Anne-Grethe Jensen, der håber på at kunne bidrage med den viden og de erfaringer en pårørende til en misbruger danner sig.

Den nye formand Klaus Vilhelm Gunnersen er ikke ukendt med bestyrelsesarbejdet, idet han har siddet som sekretær og webmaster i bestyrelsen siden generalforsamlingen 2007. Man kan læse mere om den nye bestyrelse ved at klikke her: Bestyrelsen

26. februar 2008

Generalforsamlingen i Sydgårdens Venner nærmer sig. Vores øverste myndighed samles for dels at høre den afgående formands beretning og forhåbentlig godkende den med eller uden bemærkninger. Dels får den øverste myndighed, som er de medlemmer der har betalt deres kontingent, forelagt regnskabet 2007 og heraf forhåbentlig kan se, at bestyrelsen siden sidste generalforsamling har givet en masse penge ud og derefter at kunne godkende regnskabet, fordi pengene er blevet brugt til at realisere foreningens mål og virke.

Jeg glæder mig til den generalforsamling, som også skal vælge en formand og bestyrelsesmedlemmer samt suppleanter. Disse skal så forsøge at gennemføre det, som generalforsamlingen bestemmer sig for i det nye år. Det kaldes vist demokrati og er medlemmernes garant for, at foreningens "ånd" videreføres.

"Ånd" er noget mærkeligt noget, men når noget gøres i den rigtige ånd, kan det vist ikke gå helt galt. Sådan er det også med Sydgårdens Venners "Noget på Hjerte". Dette link: Noget paa hjerte? oprettede bestyrelsen, fordi vi synes, at der skal være plads til noget, der nok vedrører foreningens mål og virke, men ikke hører hjemme under formelle møder og sammenhænge. "Hvad hjertet er fuld af, løber munden over med" hedder det vist og derfor kan man trygt skrive til "Noget på Hjerte", hvis man har behov for det. Adressen er:

"Noget på Hjerte", Sydgårdens Venner, Åbenråvej 120, 6100 Haderslev.

eller send en e-mail til: sydve@mail.mira.dk

I "Noget på Hjerte" offentliggøres tanker og følelser, som man gerne vil dele med andre og det eneste, der styrer denne side af foreningen, hedder § 77 i Grundlov, der gælder for alle dele af Danmarks rige og som lyder:

Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.

I den forstand er der ingen censur, selv om jeg som webmaster, der indtil videre redigerer det tilsendte, har et medansvar for, at det, der udgives, ikke "støder" på en sådan måde, at både forfatteren og jeg slæbes for en domstol, der skal afgøre, om teksten og/eller tegningerne er lovstridige.

Det første indsendte i år er derfor skrevet af mig selv, så er det lidt nemmere at stå til ansvar. Hvis man er interesseret, kan man klikke på linket her: KRAV  

5. februar 2008

Det er nat og jeg føler mig træt efter at have skrevet om den netværksaften, der allerede er fortid, selv om det kun er lidt over 24 timer siden, at endnu en af Sydgårdens Venners traditionsrige Netværksaftener er afviklet.

Ulla og Allan Schrøder stod som aftalt klar til at give deltagerne et bud på, hvad en netværksaften, sådan en kold og regnfuld aften, kunne indeholde. Er man interesseret i, hvad der kom ud af det, kan man læse mit forsøg på en gengivelse ved at klikke på dette link: Februar  (senest revideret 12. feb.)

1. februar 2008

Børn & Unge kurser bli'r til noget! Se mere i dette link: Forårets kurser 2008

Det er altid dejligt at kunne skrive noget positivt og at børn og unge igen får muligheden for at lære noget og få lov til at afprøve grænser, uden at forældre og andre nære relationer absolut skal være direkte involveret, må da siges at være positivt.

At få indsigt i størrelserne selvtillid og selvværd synes jeg også fortjener betegnelsen positivt og i tilgift får de unge noget at vide om velfungerende og knapt så velfungerende familiemønstre, så de er bedre rustede til at acceptere virkeligheden. Det er i hvert fald nogle af intensionerne bag Børn & Unge gruppens kursus række i foråret 2008.

Jeg kan på det kraftigste anbefale at blive tilmeldt et eller flere af disse lørdags kurser, hvoraf det næste afholdes på Sydgården den 23. februar. Jane G. Kristensen er igen projektleder og glæder sig blandt andet til at være med på sidelinjen og sørge for, at terapeuter og kursisterne får en god og oplevelsesrig dag sammen.

Jeg tror også, at jeg hverken går i for små eller store sko, når jeg påstår, at børnene og de unge også i år vil opleve sig set, hørt, respekteret og holdt af.

31. januar 2008

Indbydelse til generalforsamling søndag 2. marts 2008 kl. 14:00 står der på det stykke papir, jeg har fået tilsendt med posten. Afsenderen er Henning Pihl, bosiddende på Als og formand for SYDGÅRDENS VENNER, støtteforening for pårørende og misbrugere.

Udover selve Dagsorden gøres der opmærksom på, at man skal have betalt kontingent for 2008 (100,- kr.), hvis man vil have stemmeret. Desuden står der, at forslag der ønskes behandlet på generalforsamlingen skal være formanden i hænde senest 14 dage før  selve generalforsamlingen, der igen i år afholdes på Sydgården, Aabenraavej 120, som ligger lidt syd for Haderslev.

Forslag er altid velkomne i vores forening. Disse er med til at skabe "pulsen" og viser noget om, hvad medlemmerne er interesserede i. Desuden giver forslag en ret uvurderlig indsigt i, hvad der rører sig blandt medlemmerne, så fat pen og papir eller computeren og send dine forslag til nuværende formand Henning Pihl, Ertebjergvej 23, 6470 Sydals, så han kan have dem senest 17. febr. og tage dem med på generalforsamlingen under punkt 6. (Behandling af indkomne forslag).

Det kan være nyttigt også at tænke over foreningens fremtidige mål og virke (punkt 7), idet generalforsamlingen er øverste myndighed og suverænt bestemmer, hvilke mål bestyrelsen skal styre mod ud over formålsparagraffen, som lyder sådan her:

"At støtte udskrevne beboere og deres pårørende samt andre pårørende til misbrugere af alkohol og andre stemningsændrende stoffer og at være kontaktled mellem foreningens medlemmer og Sydgården."

Jeg er sikker på, at formanden i sin beretning vil fortælle om de aktiviteter, der er og har været siden sidste generalforsamling. Hvis man har lidt tid til overs, kan man også "gå lidt på opdagelse" her på hjemmesiden og få en fornemmelse af, hvad SYDGÅRDENS VENNER har gang i. For eksempel kan man ved at klikke på vores første web udgivelse af medlemsbladet: Sydgårdsvennen nr. 17 få en del at vide om foreningens virke i det forgangne år.

Programmet for selve dagen ser således ud:

Kl. 12:00 er der kaffe og ostemadder

Kl. 13:00 vil Erik Hansen (forstander for Sydgården) fortælle om de behandlingsformer, der bruges på Sydgården i dag.

Kl. 14:00 starter selve generalforsamlingen.

Mød i god tid, så kontingent for 2008 senest betales inden starten.

10. januar 2008

Jeg har efter samråd med formanden startet et eksperiment, hvor arbejdstitlen kunne være: Kan man "web udgive" vores medlemsblad? I aften er det lykkedes at få lavet de første sider. Man er velkommen til at følge arbejdet ved at klikke på dette link:

Sydgårdsvennen nr. 17

8. januar 2008

Det nye år er i gang og for frit at citere Lone Gredal, som gæstede SGV Netværksaften i går, vil jeg med hende sige: "I stedet for at have nytårsforsæt og måske blive skuffede over ikke at kunne over-holde dem, at benytte årsskiftet til at reflektere over året, der gik og "lette rygsækken" for det, som man ikke vil have med over i det nye år."

Mere om Lone Gredal og "virkelig skyld, uvirkelig skyld og neurotisk skyld", når jeg har fundet eller fået ordene, der skal til for at beskrive denne første Netværksaften i 2008. I mellemtiden kan man reflektere over vore Netværksaftener i 2007 ved at klikke her: Netværksaftener

 

Tilbage til SGV forside

Tilbage til Orientering